سایه سار بلندش که در گرمای جانفرسا بر تو می افتد می دانی که با همه افتد و دانی های دیگر تفاوت زیادی داشته و دارد این رعنای دل به آفتاب داده..نشان ایستادگی است و بودنش در زیر و بمها تو را بر ان می دارد که باشی و اخم نکنی .باشی و تلخی ها ها را پلی بدانی برای رسیدن به شیرینی..چنان که که در گرماگرم تلخ خشکسالی نوید نوبرانه رطبهای شیرینش لبخندی است به زندگی...یک درخت و هزار بهره.
که هم سازش را به نیازهای مردمانش کوک کرده و هم محصولاتش را در پی آسایششان نثار،فسیل این درخت کم نظیر در هر مرحله زمانی رشدش دهها استفاده دارد، که از رویشش و تا سر به خاک فرود آوردن دوبارهاش در زندگی ما جنوبیها خود را یافته است.
برای این که از یادمان نرود سالها در ذهن سرزمینمان به شکوه و جلال زیسته است با هم مرورش می کنیم...
پیش از آن جالب است بدانیم در جای جای اچمستان نخل سرفراز را به این نامها می خوانند:
فَسیل(فصیل)
مُغ
مُخ
تیم
....و اکنون:
سركه:
هر ساله مقدارى از خرما در اثر عدم مراقبتهاى بهداشتى و بسته بندى در منازل، مغازه ها، انبارهاى عمده فروشى و صادراتى معيوب ميشود و ديگر نميتواند به صورت خرما قابل مصرف و فروش باشد. ميوه خرماى انبار شده هنگاميكه مورد حمله آفات و امراض قرار گيرد و ترشيده شود و يا كپك بزند. ارزش اقتصادى آن نقصان مييابد و مهمتر از آن تبديل مواد قندى (با درجه بالاى توليد كالرى در بدن) به مواد اسيدى با درجه بسيار پايين توليد كالري) در بدن است. معمولاً از اين نوع ميوه هاى معيوب براى تهيه سركه استفاده ميشود.
روش تهيه:
ميوه خرماهاى معيوب را وزن ميكنند و در ديگ سربازى ميريزند و سپس معادل هم وزن آن آب به ديگ اضافه ميكنند. البته بهتر است كه در ابتدا يكى دوبار ميوه را با آب فشار قوى شستشو دهند تا گرد و خاك آنها از بين برود. و مخلوط را حرارت ميدهند در اثر جوشيدن مقدارى از شيره داخلى سلولهاى ميوه خارج ميشود. سپس با پارچه ململ مخلوط را صاف ميكنند تفاله جدا شده را دوباره در ديگ ميريزند و با مقدارى آب ميجوشانند تا تمام شيره ها خارج شود در صورت لزوم اين كار را دو يا سه بار تكرار ميكنند. بعد، شيره هاى گرفته شده را روى هم ميريزند و مدتى حرارت ميدهند تا غليظ شود محلول غليظ شده را در بطريهاى بزرگ و يا خمره هاى مخصوص سركه ميريزند و به ازاى هر يك ليتر محلول 31 گرم مخمر سركه به آن اضافه ميكنند. روش اضافه كردن مخمر به محلول چنين است: ابتدا مخمر محاسبه شده را به كل محلول اضافه ميكنند و آن را براى مدت 24 ساعت در حرارت 25 درجه سانتيگراد قرار ميدهند و سپس به بقيه محصول اضافه ميكنند و دهانه خمره و يا بطرى را ميبندند. بهتر است كه خمره ها را با پارچه هاى ضخميى بپوشانند و هر چند روز يك بار آنرا خوب به هم بزنند.بعد از دو هفته مايع زلال را با سيفون از خمره ها مي كشند و وارد خمره ميكنند و به نسبت وزن مايع از سركه مادر به آن اضافه ميكنند و 2 تا 3 ماه آن را در حرارت 22 تا 25 سانتيگراد قرار ميدهند. تا خوب ترش شود سپس سركه زلال را با كمك سيفون از ظرف خارج ميكنند و در حرارت 66 درجه سانتيگراد براى مدت 15 دقيقه قرار ميدهند تا سركه پاستوريزه شود. بعد آنرا در ظرفهاى كوچك و به فروش ميرسانند معمولاً از هر دو كيلو خرما حدود يك كيلوگرم شيره و از هر يك كيلوگرم شيره حدود 6 ليتر سركه به دست ميآيد. اگر تهيه سركه از روى اصول بهداشتى انجام گيرد ميتوان آنرا يك محصول جنبى خرما به حساب آورد محصولى كه ميتواند بر درآمد باغدار بيفزايد.
که هم سازش را به نیازهای مردمانش کوک کرده و هم محصولاتش را در پی آسایششان نثار،فسیل این درخت کم نظیر در هر مرحله زمانی رشدش دهها استفاده دارد، که از رویشش و تا سر به خاک فرود آوردن دوبارهاش در زندگی ما جنوبیها خود را یافته است.
برای این که از یادمان نرود سالها در ذهن سرزمینمان به شکوه و جلال زیسته است با هم مرورش می کنیم...
پیش از آن جالب است بدانیم در جای جای اچمستان نخل سرفراز را به این نامها می خوانند:
فَسیل(فصیل)
مُغ
مُخ
تیم
....و اکنون:
هر ساله مقدارى از خرما در اثر عدم مراقبتهاى بهداشتى و بسته بندى در منازل، مغازه ها، انبارهاى عمده فروشى و صادراتى معيوب ميشود و ديگر نميتواند به صورت خرما قابل مصرف و فروش باشد. ميوه خرماى انبار شده هنگاميكه مورد حمله آفات و امراض قرار گيرد و ترشيده شود و يا كپك بزند. ارزش اقتصادى آن نقصان مييابد و مهمتر از آن تبديل مواد قندى (با درجه بالاى توليد كالرى در بدن) به مواد اسيدى با درجه بسيار پايين توليد كالري) در بدن است. معمولاً از اين نوع ميوه هاى معيوب براى تهيه سركه استفاده ميشود.
روش تهيه:
ميوه خرماهاى معيوب را وزن ميكنند و در ديگ سربازى ميريزند و سپس معادل هم وزن آن آب به ديگ اضافه ميكنند. البته بهتر است كه در ابتدا يكى دوبار ميوه را با آب فشار قوى شستشو دهند تا گرد و خاك آنها از بين برود. و مخلوط را حرارت ميدهند در اثر جوشيدن مقدارى از شيره داخلى سلولهاى ميوه خارج ميشود. سپس با پارچه ململ مخلوط را صاف ميكنند تفاله جدا شده را دوباره در ديگ ميريزند و با مقدارى آب ميجوشانند تا تمام شيره ها خارج شود در صورت لزوم اين كار را دو يا سه بار تكرار ميكنند. بعد، شيره هاى گرفته شده را روى هم ميريزند و مدتى حرارت ميدهند تا غليظ شود محلول غليظ شده را در بطريهاى بزرگ و يا خمره هاى مخصوص سركه ميريزند و به ازاى هر يك ليتر محلول 31 گرم مخمر سركه به آن اضافه ميكنند. روش اضافه كردن مخمر به محلول چنين است: ابتدا مخمر محاسبه شده را به كل محلول اضافه ميكنند و آن را براى مدت 24 ساعت در حرارت 25 درجه سانتيگراد قرار ميدهند و سپس به بقيه محصول اضافه ميكنند و دهانه خمره و يا بطرى را ميبندند. بهتر است كه خمره ها را با پارچه هاى ضخميى بپوشانند و هر چند روز يك بار آنرا خوب به هم بزنند.بعد از دو هفته مايع زلال را با سيفون از خمره ها مي كشند و وارد خمره ميكنند و به نسبت وزن مايع از سركه مادر به آن اضافه ميكنند و 2 تا 3 ماه آن را در حرارت 22 تا 25 سانتيگراد قرار ميدهند. تا خوب ترش شود سپس سركه زلال را با كمك سيفون از ظرف خارج ميكنند و در حرارت 66 درجه سانتيگراد براى مدت 15 دقيقه قرار ميدهند تا سركه پاستوريزه شود. بعد آنرا در ظرفهاى كوچك و به فروش ميرسانند معمولاً از هر دو كيلو خرما حدود يك كيلوگرم شيره و از هر يك كيلوگرم شيره حدود 6 ليتر سركه به دست ميآيد. اگر تهيه سركه از روى اصول بهداشتى انجام گيرد ميتوان آنرا يك محصول جنبى خرما به حساب آورد محصولى كه ميتواند بر درآمد باغدار بيفزايد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر